15 aug. 2013

(:(

Mijloc de august. Zile numarate pina a se incepe scoala.
Nu e incredibil cit de repde a trecut aceasta vara?! Cite lucruri remarcabile ati reusit sa faceti? Nu prea multe, nu?
Nu e incredibil cum ne facem o multime de planuri pentru vara ce vine, ne convingem pe noi insine ca vom petrece fiecare clipa la maxim si intr-un final, ce facem noi? Petrecem o buna parte a zilelor de vara in fata calculatorului. Trist, dar adevarat. Cu toate astea, sunt sigura ca se gasesc, desi putini, de cei care nu sunt deacord cu mine in privinta aceasta (tot respectul meu).
Ciudat..vara aceasta a fost diferita, si nu e doar parerea mea, am auzit pe mai multi zicind asta. A fost diferita. Obisnuiam sa ies in fiecare zi de vara afara, cu prietena mea cea mai buna, pur si simplu la o plimbare care se transforma intr-o mica aventura de fiecare data. Vorbeam, rideam, ne amuzam pe seama trecatorilor, ai fi zis ca eram copilaroase.. Da, eram, dar eram fericite.  Vara aceasta nu a mai fost la fel. Multe s-au schimbat. Trist, dar nimic nu e pentru totdeauna. De fapt, stiti, ce-i al tau e pus deoparte, nu stim ce intorsatura poate lua viata, trebuie doar sa fim pregatiti. Finalul e mereu fericit, iar daca nu e, acesta nu e finalul, e doar un nou inceput.


Deci, scoala. Nu prea o asteptati, stiu. Pe mine doar doua ginduri ma deprima. Geanta/ rucsacul greu. Teme multe. Pe bune, se gindeste cineva la noi?! In fiecare zi trebuie sa purtam cu noi o gramada de carti si caiete, de la primul etaj la al patrulea, de la al patrulea la primul! Si cine are de suferit? NOI! Probleme cu spatele. Oboseala. O solutie ar fi sa avem si noi dulapioare asemanatoare celor din imaginea de mai sus, unde sa ne putem pune cartile fara a trebui sa le ducem cu noi toata ziua. Mie mi se pare o idee buna, desi pentru un astfel de proeict ar trebui investiti multi bani si ar mai fi nevoie si de spatiu. Problema cu banii nu e chiar o asa mare problema, din moment ce statul si-a perimis sa puna camere de filmat prin scoli. Aa da, sa nu uitam si faptul ca acestea ar putea fi stricate in citeva zile de elevii nostri "disciplinati" care nu stiu sa pretuiasca ceea ce le ofera statul, cumparat din banii parintilor, distrugind tot fara nepasare. Ei, da ce le pasa lor. Vrem sa traim intr-o tara cu conditii, dar nu pastram ceea ce ni se ofera.
O alta solutie ar fi sa inlocuim toate manualele si caietele cu ceva care nu e prea greu si mare. O tableta iPad? Pai nu prea stiu, nu pot sa spun daca ar fi o solutie, adica daca nu ar afecata vederea ar fi ok probabil. S-ar putea.

Teme multe. Nu stiu cum e in alte scoli, dar in scoala in care studiez eu, e practic imposibil sa ai o reusita scoalara buna si sa mai ai un hobby. Program scolar prea incarcat. Fiecare profesor cere mult de la elev fara a se gindi ca acesta mai are si alte teme de pregatit. De fapt, parerea mea este ca mergem la scoala sa invatam si venim acasa sa ce, iar sa invatam?! Eu cred ca ar fi mai bine ca orele de la scoala sa fie mai productive, acolo sa studiem tot ce e necesar, iar acasa sa ne impartim timpul dupa propria dorinta. Cei care nu se descurca prea bine la un obiect ar putea lua ore suplimentare. O data pe saptamina s-ar putea de dat si ceva pe acasa, insa ceva simplu, de antrenament. De fapt stiti, scoala nu ne atrage cu nimic. Consider ca orele ar trebui sa fie ceva mai interactive, sa ne putem exprima liber, sa discutam pe diferite teme fara a primi note, adica fiecare gindeste diferit, nu? Si apoi, ar fi bine de inclus la fiecare subiect pe care il trecem sa ne dea ceva lamuriri unde vom folosit noi cunostintele date, sa stim ca intradevar ne trebuie. Uneori, am impresia ca tot ce invat nu-mi va fi de folos. O ora de indrumare porfesionala probabil ca n-ar strica.  Deasemea, cred ca fiecare elev ar trebui sa-si aleaga obiectele pe care doreste sa le studieze intensiv si cele din care vrea sa cunoasca doar ce-i mai important. Fiecare are aspiratiile sale, iar sa sudiezi un obiect care nu-ti place si nu ti se da, cu atit mai mult ca nu o sa-ti trebuiasca e o irosire de timp. acest timp mai bine l-a folosi in studierea uni obiect care il intereseaza. Doar parerea mea.. Probabil prea multe informatii inutile intrucit nu stiu cum s-ar putea schimba toate astea.

Lasati in comenatrii sfaturi legate de scoala, idei, propuneri.